دوربین مداربسته

تاریخچه

نخستین سیستم مداربسته در سال 1942 میلادی توسط شرکت زیمنس آلمان به منظور مشاهده پرتاب موشک های v2 نصب شد. یک مهندس آلمانی بنام "والتر بروچ" مسئول نصب این سیستم بود.
در آمریکا اولین تبلیغ دوربین مداربسته در سال 1949 مربوط به محصولی با نام "وریکون" بود که در تبلیغات گفته میشد به مجوز دولتی نیازی ندارد.از آن پس سیستم های ضبط تصاویر دوربین مداربسته در برخی پایگاه های فضایی بزرگ جهت ضبط تصاویر پرتاب موشک ها بکار گرفته شد و خیلی زود روی موشک ها نصب شد تا جایی که تصاویر را همراه با صدا به زمین ارسال کرد.

اولین رونمایی از دوربین مداربسته در اماکن عمومی آمریکا در سال 1973 بود. زمانی که در میدان تایمز نیویورک اولین دوربین مداربسته به منظور جلوگیری از جرایم در محدوده نصب شد اما نقش چشمگیری در کاهش جرایم ایفا نکرد. تا ایتکه در سال 1980 دوربین های مداربسته در سطح گسترده ای در سراسر آمریکا بخصوص در مراکز عمومی بکار گرفته شد. بنظر می آمد استفاده از دوربین مداربسته راهی ارزان تر در مقایسه با بکارگیری نیروهای پلیس برای شناسایی جرایم باشد.

بتدریج برخی از حرفه ها و مشاغل بخصوص آنهایی که بیشتر در معرض سرقت قرار داشتند نیز به دوربین مداربسته روی آوردند. در سال 1990 دستگاه های ضبط تصاویر دوربین ها تنها با قابلیت " ضبط بعد از شناسایی حرکت" وارد بازار شدند که استفاده از دوربین مداربسته را در این کشور بسیار بیشتر کرد. تا قبل از آن، دستگاه های ضبط تصاویر تا حد زیادی از نظر میزان حجم ذخیره و قابلیت ها بسیار محدود بود. از نیمه دوم سال 1990 پلیس دوربین های زیادی را در سطح شهرها بخصوص مراکز عمومی ، مدارس و پروژه های ساختمانی نصب کرد.
در انگلستان نیز استفاده از دوربین مداربسته بسیار متداول شد. شهر "نورفولک" انگلستان نخستین جایی در این کشور بود که دوربین ها در آن نصب شدند.بطور کلی در دهه میلادی بین 1990 تا 2000 استفاده از دوربین های مداربسته در بسیاری از کشورها رواج یافت.

مزایای دوربین مداربسته

اهميت استفاده از دوربین مدار بسته به اندازه اي است كه در طول دو دهه گذشته اين سوال در ذهن بسياري از كاربران سيستمهاي نظارت تصويري بوجودآمده است كه چگونه تا پيش از اين از اين سيستم استفاده نمي كردند!

علاوه بر آن در هنگام وقوع جرم و يافتن مجرمين وجود يك سيستم نظارت تصويري مناسب كه بطور اصولي طراحي شده باشد مزاياي بسياري را براي محافظت از دارايي ها، داشتن مكاني امن و مديريت موثر منزل يا محل كار خواهد داشت. در زير 11 مورد از ويژگي هاي دوربین مدار بسته كه توجيه سرمايه گذاري براي نصب اين سيستم را به همراه دارد را بررسي مي كنيم:

1- ترساندن مجرمين

يكي از مهمترين مزاياي دوربین مدار بسته ترساندن مجرمين از انجام جرم است. دوربین مدار بسته هايي كه در محل هاي مناسب نصب شده باشند، مجرم احتمالي را بر آن مي دارد تا از انجام جرم دست بردارد و محل ديگري كه ضريب امنيتي پايين تري دارد را براي انجام جرم انتخاب نمايد.

2- جلوگيري از سرقت

طبق مطالعات انجام شده در صنايع كوچك، اين مشاغل بطور ميانگين سالانه 50 هزار دلار متضرر مي شوند، و با توجه به شرايط حاضر اقتصادي كه در آن امكان جابجايي محصولات به سرقت رفته به آساني ممكن است، احتمال خطر سرقت هاي دروني و بيروني به سرعت در حال افزايش است. ثابت شده است كه يك سيستم دوربین مدار بسته به راحتي اين آمار را به نصف كاهش مي دهد.

3- افزايش بهره وري

بهره وري نيروي كار بزرگترين دغدغه اي است كه امروزه تجارت و صنعت با آن مواجه است. سيستم هاي نظارت تصويري كمك مي كنند تا حتي در هنگامي كه شما (بعنوان مدير مجموعه) در محل حضور نداريد، افراد بهترين رفتار كاري را از خود نشان دهند و همچنين به مديران اين امكان را مي دهد تا عادات و رفتار هاي كاري را بصورت دوره اي و در زمانهاي معين مشاهده و بررسي كنند.

4- كاهش مسئوليت و بدهي

بسياري از مجرمين به دنبال كسب سود از طريق ايجاد ادعاهاي دروغين عليه شركت ها مي باشند. بدون داشتن شواهد براي دفاع از خود مسئولين اين شركت ها ممكن است گاها محكوم به پرداخت هزينه هاي گزافي شوند. دوربین مدار بسته راهي موثر براي جلوگيري از اين وقايع به شمار رفته و عليه چنين ادعاهايي مفيد خواهد بود. (به ياد داشته باشيد كه بسياري از دادخواست ها توسط كاركناني به اثبات مي رسند كه رويدادي را در خارج از محدوده نظارت تصويري شما گزارش مي كنند. توصيه مي شود كه علاوه بر دوربین مدار بسته هايي كه بصورت آشكار نصب مي شوند، دوربین مدار بسته هايي نيز بصورت ناپيدا و مخفي از ديد افراد نصب شود تا افراد مكان امني را براي تجمعات و يا انجام جرم پيدا نكنند و در هر نقطه قابل رويت باشند.)

5- محافظت از اطلاعات

رقباي شما همواره حاضرند هزينه هاي بالايي را براي اشراف وآگاهي از اسرار شركت شما بپردازند. دوربين هايي كه با استراتژي دقيق نصب شده باشند از دسترسي آنها و همچنين قصد آنها براي سرقت اطلاعات شما جلوگيري مي كنند.

6- مديريت از راه دور

بسياري از سيستم هاي امنيتي تصويري مجهز به نرم افزار هايي هستند كه قادرند تاسيسات و اماكن متعددي را از يك نقطه رؤيت كنند. چنين قابليتي هزينه تجهيزات و و هزينه هاي اضافي مديريتي شما را بطور قابل ملاحظه اي كاهش داده و به مديران اين امكان را مي دهد تا علي رغم درگيري هاي زماني و مكاني بر كل محيط كار خود نظارت نمايند.

7- شناسايي بهتر مشتريان

بسياري از مشاغل كوچك از سيستم نظارت تصويري خود بمنظور مطالعه عادات مشتري هايشان، بهينه سازي مسير هاي تردد در فروشگاه، تغيير مكان مناسب محصولات و اطمينان از عادات مثبت مشتري استفاده مي كنند.

(كاركنان موثر تر+فروش افزايش يافته+رضايت بيشتر مشتريان=يك مدير موفق)

8- ساده سازي عمليات

نظارت تصويري معمولاً در كارخانجات، اماكن توليدي و اجرايي جهت مشاهده و نظارت تجهيزات و شناسايي سريع مشكلات كه ممكن است تأخيرات يا دشواريهايي را براي روند توليد بهمراه داشته باشد، به كار مي رود.همچنين بعنوان چشم بيداري براي ايجاد تأثير مثبت در روند توليد و حصول اطمينان از تجهيز مناسب عوامل توليد در محيط كار به كار مي رود.

9- معتبر ساختن آلارم ها

صاحبان مشاغل و مديران تمايل ندارند تا چندين ساعت از استراحت خود را وقف پاسخگويي به آلارم هاي اشتباهي كه در محيط كار بوجود آمده بنمايند. بوسيله يك سيستم ويدئويي شبكه اي، معتبر سازي چنين آلارم هايي تنها يك كليك موس است و آنگاه مي توان به استراحت، تفريح و يا مسافرت پرداخت!

10- آرامش خاطر

مديران مشاغل و صاحبان منازل در نهايت هر امر به دنبال آرامش خاطري هستند كه در نتيجه محافظت از دارايي هايشان و تأمين محيط امن و مطمئن براي كاركنان، دوستان و خانواده شان به دست مي آيد. و اينكه در هنگام وقوع حوادث احتمالي قادر باشند تا فرد يا افراد متخلف و مقصر را به مراجع قضايي معرفي كنند. تحقق اين امر تنها توسط يك سيستم نظارت تصويري ميسر خواهد شد.

11- ايجاد پرستيژ كاري

نصب يك سيستم دوربین مدار بسته در محل كار و منزل شما چيزي است كه مايه مباهات شما خواهد بود و وجهه شما را نزد دوستان، خانواده، كاركنان و مشتريانتان تغيير خواهد داد. انها نيز همانند شما از توانايي شما براي نظارت منزل يا محل كارتان از راه دور كه از سراسر جهان نيز قابل دسترسي است، متحير خواهند شد!

دوربین های مداربسته از نظر نوع سیگنال

دوربین های آنالوگ
این دوربین ها نسل ابتدایی دوربین های مداربسته می باشند که برای دریافت و ارسال اطلاعات صدا و تصویر از امواج آنالوگ استفاده می کنند.صدا و تصویر این دوربین ها هر یک توسط کابل دورشته ای جداگانه منتقل می شوند که یک رشته از سیم ها نقش جلوگیری از نویز بر سیم اصلی را ایفا می کند. کابل متداول برای تصویر این دوربین ها کابل کواکسیال RG59 است گرچه ارتباط تصویر این دوربین ها با کابل های مختلف بر حسب نیاز امکان پذیر است.
کیفیت این دوربین ها همانگونه که از نامشان پیداست تابعی از امواج آنالوگ است. امواج آنالوگ همواره در معرض نویز قرار دارد. نویز های مختلف الکترومغناتیسی و نویز های ناشی از نوسانات برق همواره یکی از تهدیدات جدی بر کیفیت دوربین های مداربسته آنالوگ می باشند. به همین دلیل استفاده از کابل ها و تجهیزات با کیفیت بالا روی کیفیت تصویر در این نوع دوربین ها تاثیر بسزایی دارد.

زمانی که نیاز به ارسال تصاویر و صدا بصورت بی سیم باشد این دوربین ها ضعف بزرگی از خود نشان میدهند. اگر قرار باشد تصاویر به همان صورت آنالوگ انتقال یابند باید از محدوده فرکانس امواج آنالوگ استفاده شود و این مسئله کیفیت تصویر را بیش از پیش تحت تاثیر امواج نویز و تداخلی قرار می دهد. ضمن اینکه امکان رصد کردن تصاویر در محدوده برای هر کس دیگر بسادگی فراهم می شود. بنابراین هیچوقت نمی تواند راه امن و مطمئن برای ارسال تصاویر آنالوگ باشد.

برای ضبط تصاویر آنالوگ نیز چاره ای از روی آوردن به سیستم دیجیتال نیست. بنابراین در نهایت باید تصاویر آنالوگ به دیجیتال تبدیل شوند. بدین منظور از دستگاه "ضبط تصاویر دیجیتال" DVR استفاده می شود. دی وی آر ها دستگاه های مختص ضبط و کنترل تصاویر دوربین های آنالوگ هستند. این دستگاه امکان کنترل و ارتباط دیجیتال با شبکه را نیز فراهم می کند.

به دلیل قیمت پایین تر دوربین های آنالوگ نسبت به دوربین های دیجیتال این دوربین ها به عنوان دوربین های مداربسته رایج در بازار ایران شناخته می شوند. گرچه اخیرا بازار به سمت دیجیتال شدن پیش می رود و بسیاری از سازمان ها به سوی دوربین های IP متمایل شده اند اما هنوز سرعت جایگزینی این نسل قبلی دوربین ها با نسل جدید دوربین های دیجیتال کند است.

مزایای دوربین های آنالوگ:
-قیمت پایین
-تنوع گسترده در بازار ایران
-سادگی نصب نسبت به دوربین های دیجیتال

معایب دوربین های آنالوگ:
-کیفیت آنالوگ : کیفیت پایین تر نسبت به دیجیتال (البته این مشکل با روی کار آمدن دوربین های AHD و .... تا حدودی برطرف شده است .)
-امکان نویز پذیری: به دلیل استفاده از سیستم آنالوگ
-هزینه بالای سیم کشی
-ارتباط بیسیم با کیفیت پایین و نا امن

همانگونه که اشاره گردید هنوز دوربین های آنالوگ در بازار ایران به عنوان دوربین های مداربسته متداول بکار می روند. شاید بتوان یکی از دلایل عمده آن را عدم نیاز به دانش شبکه ای دانست. بسیاری از شرکت ها کارمندان خود را تنها به منظور راه اندازی و نصب دوربین های آنالوگ آموزش می دهند و از آموزش های نسبتا پیچیده شبکه ای در مورد دوربین های دیجیتال صرف نظر می کنند. لذا همچنان تقاضای دوربین های آنالوگ در بازار ایران بسیار بالاتر از دوربین های IP و تحت شبکه است.

همین امر واردکنندگان دوربین های مداربسته را نیز به واردات بیشتر دوربین های آنالوگ نسبت به دوربین های دیجیتال سوق می دهد. در هر حال یکی از مزایای اصلی دوربین های آنالوگ قیمت پایین تر آنهاست. گرچه همین قیمت پایین در پروژه های بزرگ در بالابودن هزینه های سیم کشی گم می شود. توجه به این اصل که هر دوربین با یک سیم جداگانه به دستگاه کنترل کننده وصل می شود و این خود با افزایش تعداد دوربین ها و مسافت بالای بین دوربین ها هزینه هنگفتی را سبب می شود.

دوربین های آی پی تحت شبکه
دوربین های IP نسل جدید دوربین های مداربسته هستند. امروزه بازارهای جهانی تمایل زیادی به دوربین های دیجیتال نشان داده است. این دوربین ها همانگونه که از نامشان پیداست از امواج کاملا دیجیتال برای تحلیل و ارسال داده های تصویر و صدا استفاده می کنند. یعنی برخلاف دوربین های آنالوگ، این دوربین ها از همان ابتدای دریافت تصاویر امواج را دیجیتال می کنند. ضمن بکارگیری از امواج دیجیتال ، آنها تحت بستر شبکه کنترل و مرتبط می شوند. هر دوربین همانند یک وسیله در شبکه عمل می کند و به وسیله شناسه شبکه IP و در قالب الگوها و قوانین شبکه به مرکز کنترل متصل می گردد.
همین ویژگی تحت شبکه بودن در دوربین های مداربسته IP برای آنها مزایای زیادی را به همراه می آورد.

مزایای دوربین های آی پی
-کیفیت بالای تمام دیجیتال
-امکان استفاده بهینه از کابل های ارتباطی
--امکان ارتباط بیسیم با امنیت و کیفیت بالا
-امکان ارسال همزمان تصویر،صدا و برق در بستر شبکه

معایب دوربین های آی پی
-قیمت بالای دوربین ها
-محدودیت پهنای باند
دوربین های تحت شبکه ارتباط نزدیکی با شبکه جهانی اینترنت دارند. می توانند از شبکه داخلی به شبکه اینترنت متصل شوند و یا حتی مستقل از شبکه داخلی به اینترنت مرتبط شده و از آن طریق کنترل شوند.
برای ضبط تصاویر آنها دیگر نیازی به DVR نیست بلکه یک دستگاه که تنها ارتباط شبکه ای ایجاد کرده و داده های دوربین های آی پی را ذخیره کند کافی است. به همین دلیل مفهوم ضبط دیجیتال جای خود را به مفهوم کاربردی تر ضبط شبکه می دهد. دستگاه ضبط تصاویر دیحیتال NVR بدین منظور مورد استفاده قرار می گیرد.

کاربرد دوربین های مداربسته IP آنجا نمود روشنی پیدا می کند که در پروژه های بزرگ بهینه سازی سیستم یک امتیاز محسوب می شود. اینکه چگونه تصاویر با حداقل کابل ارتباطی و با بالاترین کیفیت ممکن به مرکز نظارتی منتقل شود تنها از سیستم های تحت بستر شبکه بر می آید. امروزه یکی از دغدغه های مردم، عدم تمایل به وجود هرگونه سیم ارتباطیست. به همین دلیل است که شرکت های جهان تمام تلاش خود را بر ارتباطات بیسیم متمرکز می کنند.
در سیستم های مداربسته آنجا که نیاز به کابل ارتباطی است دوربین های تحت شبکه می توانند با ارتباطات سری و شبکه ای از افزایش تعداد سیم جلوگیری کنند. حال آنکه در بسیاری از مواقع در دوربین های شبکه می توان از ارتباط کاملا بی سیسم استفاده کرد.

ارتباط دوربین های مداربسته بیسیم از طریق IP بسیار مطمئن تر و امن تر است. برخلاف دوربین های آنالوگ که نگرانی است ربوده شدن تصاویر توسط هر فرد مبتدی توسط دریافت امواج آنالوگ وجود داشت در سیستم های بستر شبکه امکان کد گذاری امنیت بالایی را برای آن فراهم می کند. ضمن اینکه ارتباط بیسیم دیجیتال و تحت شبکه بدون افت کیفیت تصویر و صداست و امواج نویز بر کیفیت تصویر بی تاثیر است.

بحث دوربین های تحت شبکه آی پی همسان با بحث بر سر شبکه های کامپیوتری بسیار گسترده و پیچیده است. اما ارتباط شبکه با دوربین های آی پی هر پیشرفت مرتبط با شبکه را نیر بر دوربین ها لحاظ می کند. از آن جمله می توان به یکی از آخرین پیشرفت های شبکه یعنی Power Ove Ethernet یا به اختصار POE اشاره کرد که این قابلیت دوربین های آی پی را نیز شامل شده است.
POE برق را در بستر شبکه می فرستد و از کابل برق جداگانه فاکتور می گیرد. در واقع دوربین های مداربسته IP با قابلیت POE تصویر ، صدا و برق را تنها از طریق همان کابل شبکه منتقل می کنند. که این یک مزیت برای سیستم های تحت شبکه بشمار می رود.

نام گذاری دوربین های مداربسته

نام گذاری دوربین‌های مداربسته قاعده مشخصی را پیروی نمی‌کند و بیشتر بر اساس شکل ظاهری دوربین‌ها، نوع کاربری و بعضاً نام اختصاصی یک کارخانه است (مانند دوربین مکعبی یا ریگولار که نام گذاری کارخانه کمدکس است). از اینرو در بحث دوربین‌های مداربسته نام‌هایی چون: دام، باکس، جعبه‌ای، صنعتی، بالت، استوانه‌ای، فشنگی، تفنگی، مینیاتوری، پین هول و... .

انواع دوربین مداربسته

انواع دوربین‌های مداربسته بر اساس نام گذاری معمول بیین دست اندرکاران سیستم مداربسته، تولیدکننده‌ها و نصاب‌ها به شرح ذیل می‌باشد.

  • دوربین مداربسته دام

  • دوربین مداربسته باکس

  • دوربین مداربسته بالت

  • دوربین مداربسته اسپید دام

  • دوربین مداربسته پینهول

  • دوربین مداربسته زوم

  • دوربین مداربسته PTZ

  • دوربین مداربسته مکعبی

  • دوربین مداربسته ریگولار

  • دوربین مداربسته دید در شب

  • دوربین مداربسته حرارتی

دوربین‌های مدار بسته صنعتی

این نوع دوربین مدار بسته را می‌توان خاص‌ترین نوع دوربین مدار بسته دانست؛ که ممکن است در تمامی شرایط محیطی ولی در حالت‌های خاص استفاده می‌شود. یکی از ویژگی‌های مهم این دوربین‌های مدار بسته توابع پردازش تصویری است که در طراحی آن‌ها لحاظ شده است. در مکان‌ها و شرایطی که نیاز به قابلیت‌های خاص از قبیل BLC , HLC, WDR, ATR , ATW و ... می‌باشد بیشتر سراغ دوربین‌های صنعتی می‌رویم. برروی این دوربین‌ها هنگام خرید نه پایه وجود دارد، نه لنز و نه کاور ضد آب و تک تک این اقلام باید به طور جدا گانه تهییه شود. در واقع یکی از قابلیت‌های دوربین همین انعطاف‌پذیری بالای آن است. برای شرایط نصب خاص می‌توان پایه‌های خاص، برای فواصل بسیار کم یا زیاد می‌توان از لنزهای خاص و یا برای شرایط آب و هوایی خاص کاورهای ضد آب و یا کاورهای دید در شب و یا کاورهای فن دار استفاده می‌شود.

دوربین‌های مدار بسته دام

کاربرد اصلی این دوربین‌ها در محیط‌های داخلی و اداری می‌باشد. اکثر این دوربین‌ها لنزهایی wide ا فاصله کانونی کوچک (۳٫۶ یا ۴ میلیمتر) دارند و بخوبی می‌توانند وقتی در گوشه‌ای از اتاق نصب شوند، تمام فضای اتاق را تحت پوشش قرار دهند. این دوربین‌ها بیشتر مواقع بر روی سقف نصب می‌شوند.

دوربین‌های مدار بسته حرارتی

از جمله دوربین‌های که دارای تنوع زیاد و کاربرد بیشتر در تجهیز دوربین‌های مداربسته حفاظتی هستند نورافکن‌های مادون قرمز هستند؛ و از نظر تولید دارای انواع مختلف تجاری بوده و برای دوربین‌های دوربرد نورافکن‌های حرفه‌ای لیزری مخصوص تولید می‌شود و این نوع دوربین دارای برندهای مختلف می‌باشد.

دوربین‌های مدار بسته بولت

این دسته از دوربین‌ها ی مدار بسته برای محیط‌های خارجی طراحی شده‌اند. قاب ضد آب این دوربین‌ها قادر می‌سازد تا در محیط‌های بیرونی و با شرایط جوی بد به راحتی کار کنند. همچنین همهٔ این دوربین‌ها قابلیت دید در شب (بااستفاده از مادون قرمز) دارند و می‌توانند در شرایط نوری بسیار تاریک به راحتی تصویر برداری کنند.

دوربین‌های مدار بسته دید در شب

با استفاده از دوربین‌های دید در شب می‌توان در تاریکی شب یک شخص را از فاصله ۱۸۳ متری مشاهده کرد دوربین‌های دید در شب با توجه به تکنولوژی به کار رفته در آن به دو روش عمل می‌کنند. ۱ - آشکارسازی تصویر در قسمت پایینی طیف نوری مادون قرمز نور کمی وجود دارد که جمع شده و طوری تقویت می‌شوند که ما بتوانیم آن را مشاهده کنیم. ۲ - تصویربرداری حرارتی در این نوع طیف نوری مادون قرمز در قسمت بالایی جمع‌آوری شده و طیف نور به صورت نور منعکمس نشده بلکه به صورت گرما منتشر می‌شود. اجسام گرم این نور را به اجسام سردتر مثل میز یا یک ساختمان متصاعد می‌کنند.

دوربین‌های مدار بسته اسپید دام

در واقع می‌توان گفت این دوربین‌ها کامل‌ترین نوع دوربین مدار بسته رنگی که دستگاه کنترلرو کیبورد خاص خود را دارد می‌باشند، گردان است و لنز زوم دارد، می‌تواند شدت نوررا تنظیم کند. دورو نزدیک شدن تصاویر را در آن می‌توان کنترل نمود روی سقف نصب می‌شود و تمامی برنامه‌ریزی‌ها و فرامین لازم از طریق کیبورد کوچک و خاص آن قابل اعمال است. هر تصویر را می‌توان مجموعه‌ای از نقاط نا پیوسته فرض کرد که در کنار هم قرار می‌گیرند و مجموعاً یک تصویر را می‌سازند هر کدام از این نقاط در هر لحظه می‌توانند خصوصیات متفاوتی داشته باشند. می‌توان مسیری خاص برای دوربین تعریف کرد و دوربین را برنامه‌ریزی کرد تا در هر شرایط زمانی مختلف مسیر و یا نقاط خاصی را تصویر برداری کند.